March 12, 2007

Omul cu doua ceasuri nu stie niciodata sigur cat e ora.




Cand Coco s-a indragostit imediat si total de prima femeie care a intrat in viata lui, am fost dezamagita. Orbita de orgoliul meu, am simtit un fel de superioritate morala fata de papagalul care imbratisa cu tot sufletul singura optiune disponibila lui.

Acum inteleg insa ca lipsa optiunilor (sau alternativelor de inlaturat) nu-i diminueaza nicidecum valoarea; ca alegerea lui Coco e semnificativa tocmai prin faptul ca legitimeaza ca pe o responsabilitate personala ceva ce altfel n-ar fi decat necesitatea destinului sau.

*
"Nu exista nici o posibilitate de a afla care hotarare e cea mai buna..."
*

In carte, Tomas se vede pus in fata unei alegeri – o vrea sau nu pe Tereza? In acest moment, ambele optiuni ii par egale. Pentru ca Tomas crede ca Tereza devine semnificativa sau insignifianta pentru el ca urmare a optiunii lui.

*

Citim aceeasi carte, vedem acelasi film, si totusi intelegem altceva. (eu invat noi motive sa ma schimb; "voi" gasiti noi confirmari sa ramaneti la fel. cum e mai bine?!?)

*

"daca ar invita-o acum, Tereza ar veni ca sa-i ofere toata viata ei. Se temea de aceasta responsabilitate. Sau, mai bine, sa renunte, si sa nu-i mai dea niciun semn? in cazul asta, Tereza ar ramane o simpla chelnerita intr-un local pierdut undeva..."

"constiinta totalei sale neputinte avea asupra lui efectul unei lovituri de maciuca in moalele capului. dar, in acelasi timp, avea darul sa-l linisteasca. Nimeni nu-l silea sa ia o hotarare.... Tereza hotarase totul de una singura"

"tereza se indragostise intamplator de el... [intelegea acum ca] in afara iubirii ei realizate cu Tomas, mai existau in imensul posibilului, un numar infinit de iubiri nerealizate cu alti barbati"

"profunda perversiune morala inerenta unei lumi intemeiate esential pe inexistenta eternei reintoarceri. o lume in care totul e dinainte iertat si, in consecinta, totul e permis..."
"in lumea eternei reveniri, fiecare gest poarta greutatea unei poveri insuportabile"

*

stii de ce trag eu mereu concluziile, Bogdane? de ce nu va las pe "voi" sa le trageti?
pt ca "voi" alegeti mereu varianta usoara!


Oh. cartea e de kundera - ceva cu usuratatea fiintei... eu aflu intotdeauna ultima... noroc ca ma prind si singura. pacat ca "voi" va prindeti degeaba.